استفاده از رنگ سبز در دکوراسیون خانه چه تأثیری بر حال روحی ما خواهد داشت؟
رنگ سبز تداعیکننده طبیعت است و از لحاظ روانشناختی، مثل تمامی رنگهای دیگر بر روحیه و احساسات ما تأثیرگذار است. بیش از هر رنگ دیگری رنگ سبز را با آرامشبخشی و کنترل احساسات منفی مثل اضطراب، استرس و دلهره مرتبط میدانند: مسئلهای که ریشه در ارتباط نزدیک رنگ سبز با طبیعت دارد. چنین ویژگیهایی باعث میشود که برخی از افراد برای بهرهمندی از آثار مثبت رنگ سبز بر روحیه و احساسات خود، از آن در دکوراسیون داخلی خانه استفاده کنند. در ادامه این مطلب، جزئیات بیشتری درباره تأثیر روانشناختی رنگ سبز بر روحیات انسان در اختیارتان خواهیم گذاشت. همچنین به شما خواهیم گفت که چطور هنگام استفاده از رنگ سبز در دکوراسیون خانه باید این کار را انجام دهید و چه قاعدههایی را باید در نظر بگیرید. همراه ما باشید.
بررسی پژوهشها درباره تأثیر رنگ سبز بر روحیات و احساسات
پژوهشها و بررسیهای متعددی درباره تأثیر رنگ سبز بر روحیات و احساسات انسان صورت گرفته است. تقریبا تمامی آنها حکایت از این نکته دارند که دیدن رنگ سبز، شادیبخش و نشاطآور است و به بهبود سلامت روان کمک میکند.
کسانی که برای فرار از روزمرگی به پارک میروند و قدم میزنند یا برای گذاشتن قرار ملاقات با دوستان و آشنایان، پیش از هر جای دیگری، به پارک یا فضای سبز نزدیک خانه یا محلهشان فکر میکنند، تعدادشان کم نیست. به بیان بهتر، رفتن به فضای سبز و دیدن این رنگ، تأثیر مثبت و خوبی بر روحیه دارد و به همین خاطر در بسیاری از موارد، اولین انتخاب ما است.
نکته دیگری که در این بررسیها و پژوهشها به آن اشاره شده است، درباره ریشهیابی علت تمایل انسان به مشاهده رنگ سبز در طبیعت و مکانهای دیگر است. برخی محققان بر این باورند که رنگ سبز، بهویژه اگر در طبیعت باشد، یادآور خاطرات کودکی است و به همین خاطر دیدن آن برایمان روحنواز است.
عده دیگری از محققان هم باور دارند که رنگ سبز و طبیعت، در برهههای حساس و تعیینکننده زندگی، مثل تغییر ناگهانی در وضعیت سلامتی یا ترک موقعیت شغلی فعلی، معنا و مفهوم عمیقتری برای انسان پیدا میکند و در چنین مواقعی، بیشتر جلبتوجه میکند.
رنگها از لحاظ روانشناختی بر انسان تأثیر میگذارند. با دیدن هر رنگ، واکنش خاصی از لحاظ روحی یا احساسی خواهیم داشت. رنگ سبز هم از این قاعده مستثنا نیست. رنگ سبز بیش از هر چیز دیگری برایمان یادآور طبیعت است. وقتی نام آن را میشنویم، به یاد جنگلهای انبوه، سبزی چمنها و گیاهان میافتیم. دیدن رنگ سبز از لحاظ روانشناختی چند تأثیر عمده بر احساسات و روحیات ما دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
۱. آرامشبخشی
دیدن رنگ سبز برایمان آرامشبخش و نشاطآور است و احساسات منفی نظیر استرس، دلهره و اضطراب را کم میکند. به همین خاطر است که در اتاق عمل بیمارستانها، از رنگ سبز بهعنوان رنگ اصلی و غالب استفاده میکنند. همچنین پیش از آنکه بازیگران و مهمانان برنامههای تلویزیونی جلوی دوربین ظاهر شوند، در اتاق انتظاری به رنگ سبز نگه میدارند تا استرسشان کمتر شود.
زمانی که به طبیعت و فضای سبز قدم میگذاریم، چنین احساساتی را تجربه میکنیم. شاید همین ارتباط نزدیک رنگ سبز با طبیعت باشد که دیدن آن را برایمان نشاطآور و آرامشبخش میکند.
۲. برانگیختن هیجان، شور و اشتیاق
در افسانههای بسیاری از فرهنگها و کشورها، رنگ سبز را با رویش دوباره طبیعت، تغییر و تحول، جنبوجوش و ویژگیهای مثبت دیگری نظیر اینها مرتبط میدانند. شاید به همین خاطر باشد که بسیاری از افراد با دیدن رنگ سبز، احساس امنیت بیشتری میکنند و با شور و اشتیاق بیشتر، به فرصتهای جدید فکر میکنند.
۳. برانگیختن احساس همدردی
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با دیدن کسی که لباس سبز به تن دارد، از او تصویر انسانی مهربان و دلسوز در ذهنتان نقش ببندد. برانگیختن احساس همدردی از دیگر ویژگیهای روانشناختی رنگ سبز است و بسیاری از افراد با دیدن آن، چنین حالاتی را تجربه میکنند.
۴. یادآوری طبیعت در ذهن انسان
پیشتر گفته شد که رنگ سبز ارتباط نزدیکی با طبیعت دارد و به همین خاطر، از لحاظ روانشناختی آثاری چون آرامشبخشی و کاهش استرس دارد، اما فارغ از آنکه چه تأثیری بر روحیه ما میگذارد، رنگ سبز بهخودیخود یادآور طبیعت است. به همین خاطر است که در فضای شهری امروزی یا در دکوراسیون خانه، برخی با استفاده از رنگ سبز سعی میکنند طبیعتی را برای خودشان یادآوری کنند که کمتر به آن دسترسی دارند.
۵. برانگیختن احساس خوشبینی و امیدواری
منظره گیاهی را در ذهنتان تصور کنید که تازه سر از خاک بیرون آورده است. دیدن چنین منظرهای یا حتی تصورکردن آن میتواند به شما انگیزه بدهد و به آینده خوشبینتان کند. امیدواری، خوش بینی، بخشش، انرژی و احساسات دیگری از این دست هم ارتباط نزدیکی با رنگ سبز دارند. وقتی ما به این رنگ نگاه میکنیم، بسته به عوامل مختلف، ممکن است برخی از این احساسات را تجربه کنیم.